Как слънцето влияе на кожата?

Освен положителното влияние върху имунитета и настроението, слънцето е основната причина за преждевременно стареене на кожата.

Ефектите, до които води слънцето са както незабавни, така и дългосрочни.

Някои от незабавните ефекти са:

  • Слънчевото изгаряне, наречено "слънчева еритема". Може да се появи бързо, ако не сте правилно защитени от UV лъчи. Липсата на бдителност често е причина за слънчевите изгаряния: следобедите на терасата, облачните летни дни или прохладните ветрове ни карат да забравим последствията от излагането на слънце. Ако се повтарят или са интензивни, слънчевите изгаряния могат да оставят последствия като малки пигментирани петна, наречени "слънчево лентиго".
  • Често срещано сред младите жени е доброкачественото лятно полиморфно изригване, следствие от слънцето. Описва се като слънчева алергия, тъй като се появява най-често при първите излагания на слънце и се изразява като малки пъпки и червени петна, които причиняват сърбеж. Състоянието може да намалее или, напротив, да се влоши.
  • Приемът на лекарства или прилагането на козметика може да доведе до фототоксичност и фотоалергични реакции: те се проявяват като реакция от типа "слънчево изгаряне". Не се колебайте да говорите за това с Вашия лекар или фармацевт.

Дългосрочни ефекти на слънцето върху кожата:

Слънцето причинява преждевременно стареене при всички типове кожа. При многократно излагане на UV лъчи кожата става по-тънка и започват да се появяват бръчки и малки петна.

Интензивното излагане на UV лъчи може да причини прекомерен оксидативен стрес и необратимо увреждане на гените на кожните клетки. За да се избегнат бъдещи физиологични нарушения е необходима адекватна защита.


Как можем да се защитим от опасното влияние на слънчевите лъчи?

За да се насладите напълно на слънцето и да сте добре защитени, важно е да следвате основните препоръки:

  • Най-добре е да се излагате на слънце преди обяд или след 16:00 ч, като избягвате моментите, когато слънчевите лъчи са най-силни;
  • Носете шапка и слънчеви очила.
  • Често изпозвайте слънцезащитни кремове и допълвайте защитата си GliSODin - ефективната хранителна добавка за защита на кожата.

GliSODin помага за предотвратяване на прекомерен оксидативен стрес и свободни радикали, създавайки среда в кожата за борба със свободните радикали и предотвратяване на причиняването им. В комбинация със слънчеви кремове, ефективната хранителна добавка ви помага да защитите здравето на кожата си да поддържате младежкия й вид.