Слънчеви алергии: как да ги предотвратим и облекчим лятното изгаряне?

Какво представлява слънчевата алергия или доброкачественото лятно полиморфно изригване?

Лятото настъпва, а слънцето се усилва. Времето прекарано на открито се увеличава. За съжаление, зачервяването и сърбежите могат да се появят още с първите слънчеви лъчи.

Веднъж задействана, слънчевата алергия може да продължи няколко дни. За да не разваляте почивката си, знайте как да я идентифицирате, да я предотвратите и да облекчите последиците.

Лятното полиморфно изригване е свързано главно с UV лъчите. Възникналото възпаление причинява локализирано зачервяване с малки пъпки, придружено от сърбежно усещане. Полиморфното изригване се появява на възраст от 25 до 35 години и най-вече при по-леките фототипове кожа.

Първата проява на слънчева алергия обикновено е лека, но явлението може да се влоши, ако не бъде овладяно.


Как да я предотвратим?

Най-добрият начин да предотвратите слънчевата алергия е да подготвите правилно кожата си за слънцето.

  1. Слънцезащитата е задължтелна. Използвайте кремове с фактор 50.
  2. Ако искате да се излагате на слънце, то трябва да се извършва постепенно. Започнете с 10 минути, след което увеличете постепенно - знаете ли това? UV лъчи минават през стъкла и прозорци, така че не си мислете, че сте в безопасност в колата или в офиса.
  3. Хранете се с богати на антиоксиданти и каротеноиди храни (моркови, кайсии, домати...)
  4. Използвайте GliSODin в допълнение на слънцезащитните кремове.
  5. Проведено е клинично проучване относно ефикасността на GliSODin върху 120 жени и 30 мъже с чувствителна към слънцето кожа. В допълнение към слънцезащитен крем, всеки пациент приема 2 капсули GliSODin всеки ден:
    • 88 % имат подобрение след излагане на слънце
    • 73% съобщават, че кожата им е по-добре подготвена за слънце, въпреки изпитването на слънчева алергия преди това.


Какво да направим в случай на слънчева алергия?

Преустановете всяко излагане на слънце. Изплакнете с душ гел без сапун. За да успокоите кожата, напръскайте малко клетъчна вода или успокояваща пара. В идеалния случай винаги трябва да имате подръка аптечка, съдържаща крем и антихистамини на базата на кортизон (предписани от лекар). Ако няма такива, най-малкото нанесете успокояваща и хидратираща грижа след слънце.

Имайте предвид, че лятното полиморфно изригване се развива по-лесно, когато излагането на слънце е твърде внезапно.

Хората, които изпитват случаи на полиморфно светлинно изригване, които са болезнени, инвазивни и дори физически и психически увреждащи, трябва да посетят дерматолог.