Как да се избавите от кафявите петна по кожата?

Съществуват различни видове петна по кожата: меласма или хлоасма, актинично лентиго или слънчево лентиго, сенилно лентиго или възрастови петна, пост-възпалителни петна и често белези от акне. В следваща статия ще представим различните възможни лечения, които могат да се прилагат у дома или в офиса, за да се борите срещу този излишък от пигментация. Това, което следва в тази статия, се отнася до кожен проблем, който обикновено се лекува в медицинската практика: меласма. Това е състояние, засягащо главно жени и често води до необходимост за дерматологични грижи.


Кафяви петна - Меласма.

Меласмата се характеризира със симетрични временни хиперпигментирани кафяви петна, разположени по лицето. Въпреки че точният произход остава неизвестен, са идентифицирани няколко рискови фактора: висок фототип (цвят на кожата: тъмен), генетично предразположение, излагане на слънце, бременност и хормонални лечения.

Многобройните изследвания са единодушни, че меласма се появява при първите излагания на слънце и че постепенно се влошава през летния период.

Защо има хиперпигментация?

Кожата има идентичен брой клетки (меланоцити), произвеждащи кафяв пигмент (меланин), който е отговорен за цвета на кожата и цвета на тена. Но при излагане на слънце се наблюдава прекомерно увеличаване на синтеза на меланин поради активирани меланоцити. Лечението има за цел да регулира този излишък.


Какви са причините за меласма?

Меласма е често срещано хиперпигментарно разстройство, появяващо се на нивото на фото-експонираните зони и по-често засягащо жените.

Неговата патогенеза не е напълно ясна, но се счита за основна последица от хормоналните промени при генетично предразположени жени.

Някои от задействащите фактори са:

Излагане на слънце.
Бременност.
Възпаление на кожата.
Използването на лоша козметика.
Фоточувствителност към лекарства.


Връзка между оксидативен стрес и Меласма.

Последните наблюдения върху Меласма показват, че тя може да се счита за пигментно разстройство, причинено от фотостареене, засягащи генетично предразположени хора. Наскоро е установена връзка между Меласма и нивото на оксидативен стрес в клинично проучване. (Choubey V. et al., Int. J. Dermatol., 2017).

Полът и възрастта на пациентите не водят до значителни промени в нивото на оксидативен стрес. За разлика от тях, защитните активности срещу антиоксиданти и увреждането на съставките на кожните клетки изглеждат значително по-високи при пациенти с Меласма, отколкото при пациенти без Меласма.

Като се има предвид ролята на свободните радикали в патологията на Меласма, ефективна стратегия би била защита на тялото от оксидативен стрес.


Как да премахнете кафяви петна по лицето?

Лечението на кожна хиперпигментация често е труден и отнемащ време процес. Много депигментиращи агенти са проучени, за да демонстрират тяхната ефикасност и безопасност. Тези депигментиращи агенти вероятно намаляват кожна хиперпигментация или дори нормална пигментация на кожата. В 90% от случаите те действат върху меланоцитите на различни функционални етапи и в по-голямата си част се считат за лекарства поради дерматологичното и системното им въздействие.

Все още няма вълшебно решение, което единствено да лекува Меласма. Дори и да не причини здравословен проблем, тази патология е свързана с много важен естетически проблем. Ето защо е важно да бъдете обследвани от специализиран лекар, който в зависимост от вашия тип кожа ще приложи оптималното лечение.


Комбиниран подход за лечение на Меласма.

Като цяло предписването на депигментиращо лечение се основава на комбинаторни стратегии: синергия на три подхода; локални, орални и дермато-естетични процедури, увеличаващи максимално шансовете за лечение на хиперпигментации на кожата.

Депигментиращото шоково лечение: триото Kligman, приготвено с хидрохинон, ретиноева киселина и кортикостероиди.

Този препарат се използва често след 60-те години като изсветляващ продукт. Хидрохинонът действа като алтернативен субстрат за тирозиназата (ензимът, отговорен за производството на меланин). Хидрохинонът намалява окисляването на тирозин и инхибира меланогенезата, увреждайки хиперактивните меланоцити и меланозоми. Витамин А или ретинова киселина ускоряват епидермалния оборот и намаляват съдържанието на меланин. Кортикостероидите ще регулират възпалението, което стимулира меланогенезата.

Ако триото Kligman не проработи, алтернативата е химически пилинг, съдържащ гликолова киселина (20 до 70%). Трябва да се използват с депигментиращи средства като хидрохинон за предотвратяване на следвъзпалителни пигментации.

Допълването с пероралния път може да намали страничните ефекти от тези лечения и да подобри тяхната ефикасност. Приносът на антиоксидантите действа върху възпалението, като намалява свободните радикали, генерирани от околната среда. Тези стресове са главно отговорни за неблагоприятните ефекти.


Пероралният път е естествения подход за подпомагане на лечението на Меласма.

Съвсем наскоро молекулата, наречена GliSODin от богата смес от екстракти от пъпеш и пшеница, беше използвана в клинично проучване на Меласма за оценка на синергията на действие на пероралния път с депигментиращи кремове и слънчеви екрани.

Под дерматологичен контрол, резултатите показват видимо намаление на кафявите петна в сравнение с използването на депигментиращ крем, използван самостоятелно.

90% от хората, които са използвали GliSODin General Health, биха препоръчали употребата му на своите близки.

Употребата на GliSODin насърчава оралната употреба на натурални продукти, за да подпомогне поддържането на организма при дерматологично-естетично лечение.